Лупината е растения от семейство Бобови. Родът включва над 200 вида, като

...
Лупината е растения от семейство Бобови. Родът включва над 200 вида, като
Коментари Харесай

Лупината, непозната за България, отбеляза огромен ръст в Европа

 Лупината е растения от семейство Бобови. Родът включва над 200 типа, като най-голяма многообразие се следи в Северна и в Южна Америка. Среща се и в Северна Африка и по Средиземноморието. Отглеждат се в доста страни както за храна, по този начин и като декоративни растения.

Лупината е растение от фамилията на бобовите, чиито семена са богати на витамини и минерали, жизненонеобходими за организма.Съдържат протеини, които спомагат за намаляването на холестерола и триглицеридите.Семената от лупина подкрепят чернодробната функционалност и контролират кръвното налягане, пазят сърцето и защищават от атеросклеротични лезии, пазят и кръвоносните съдове.

Тази година лупината означи максимален растеж в Европа от бобовите култури в процентно съответствие по отношение на миналата година. Европейските фермери са прибрали 347 хиляди тона от тази просвета, което е със 71% повече по отношение на предходната година.

Правени са проучвания у нас, само че се получават ниски добиви. Това е северна просвета, разяснява доцент доктор Грози Делчев от Аграрния факултет към Тракийския университет-Стара Загора пред Агро ТВ.

Видовете като цяло са тревисти многогодишни растения с височина от 0,3 до 1,5 метра, само че съществуват и такива, които са едногодишни растения или са шубраци с височина до 3 метра. Изключение е Lupinus jaimehintoniana, което е дърво, растящо в Оахака, Мексико, и достигащо височина до 8 метра.

Бобчетата на лупината се употребяват още от римляните, които садят растенията из Римската империя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР